22 septembrie 2010

Lumea...o cutie de carton

Se ia o cutie de carton ocupata de cativa. Aceasta cutie nu a fost deschisa niciodata, iar intre locuitorii ei, in timp, s-au dezvoltat relatii puternice. Singura raza de lumina patrundea printr-o crestatura foarte mica aflata in partea superioara a cutiei, ce pica, doar pentru cateva minute pe zi, exact pe o eticheta scrijelita ce infatisa un frumos peisaj tropical. De fiecare data cand lumina il atingea, locul acesta devenea refugiul lor. Se imbaiau in cascada, isi adanceau picioarele in nisipul fin ce acoperea plaja, priveau apusul.


Dupa ce refugiul era parasit de lumina, aceasta se indrepta usor catre necunoscut. In fiecare zi descria acelasi traseu. Daca ai fi deschis cutia, ai fi observat urmele lasate in timp. De ceva vreme lumina a devenit atat de puternica incat, de fiecare data cand apare, se simte un miros ciudat. Cutia intreaga este inundata de un fum inecacios, ce face imposibila ajungerea in locul acela. Daca asculti cu atentie, vei auzi mici pocnituri venind din spatele etichetei... arde mocnit.

Fumul punea stapanire pe intreaga cutie, devenind din ce in ce mai dens, provocandu-le locuitorilor acesteia halucinatii. Isi imaginau ca au reusit sa iasa din cutie, iar in lumea de afara ii asteptau semenii lor. Lumea arata ca o insula tropicala populata de milioane.

Au fost treziti din starea de visare de o caldura insuportabila. Refugiul lor a inceput sa arda si, odata cu el, cutia. Focul consuma cutia cu ura, degajand un fum gros ce ii sufoca pe locuitori, acestia lesinand...

Cand a deschis ochii il usturau atat de tare incat vederea ii era in ceata, iar capul ii plesnea de durere. A ramas o vreme intins pentru a-si reveni. A adormit si a avut acelasi vis de intotdeauna. A fost trezit de o mana ce il scutura cu putere. Deschide ochii cu greutate si realizeaza ca totul in jurul lui arsese: refugiul, cutia si locuitorii sai. Primul gand ce ii trece prin minte este ca a ramas singur, dar isi aminteste de mana ce l-a trezit. Ridica privirea si vede un omulet din carton ce avea o expresie vesela desenata pe fata cu un marker permanent.

Isi aduna puterile si se ridica in picioare. Priveste in jur si vede ca locul unde a fost cutia este inconjurat de cateva zeci de omuleti cu diferite expresii permanente pe fata. Toti sunt din carton, iar restul lumii nu este altceva decat o cutie mai mare si mai luminoasa...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu