04 ianuarie 2011

Viata pe sarma

Isi aseaza picioarele cu grija pe pedale si porneste. Publicul nu are nici o reactie , dar el isi face acrobatiile in continuare, inaintand pe sarma obosita de atatea spectacole. Nici o incercare de a ridica macar o privire nu ii reuseste. Chiar si copiii il ignora, preferand sa infulece floricele cu ochii atintiti inspre un ecran. El refuza sa priveasca imaginile hipnotizante si, intorcandu-si spatele, executa cea mai dificila miscare. In trecut reusea sa o faca perfect, fara nici o emotie, dar acum piciorul ii aluneca si pedala i se agata de sarma. Se prinde de roata si isi lasa corpul sa atarne deasupra oamenilor hipnotizati. Varful picioarelor aproape le atinge crestetul , miscandu-le cateva fire de par in balansul lor.
Aude un suspin de spaima, dar in continuare toti ochii sunt atintiti spre ecran. Renunta la incercarile de a impresiona si isi indreapta si el privirea inspre panza uriasa. Imaginile infatisau un tanar ce reusea sa faca pentru prima data cea mai dificila acrobatie pe sarma. Acesta isi termina numarul intotdeauna in aplauzele publicului fascinat, isi netezea parul in oglinda ce o purta mereu la el, zambea si se retragea in culise.
Isi baga mana in buzunar si scoate un ciob de oglinda. Chipul ce se reflecta in el nu mai pastreaza nimic din trasaturile acelea feciorelnice ale tanarului acrobat. Zambetul intors pe dos nu mai lasa nici ochii sa sclipeasca. Ridurile adanci i-au ingropat orice bucurie, iar linia parului ii saracise ingrozitor.
Imaginea aceasta il intristeaza. Isi arunca ciobul in multime fara a atinge pe nimeni. Isi reaseaza picioarele pe pedale si reincepe. Cu fiecare miscare corpul incepe incet, incet sa ii dispara...se lichefiaza. Picaturi acide ii curg din extremitatile usoare direct in ochii sticlosi ai spectatorilor. Urlete dureroase stapanesc acum intreaga incapere. Ploaia devine mai puternica, mai razbunatoare. Corpul i se topeste in siroaie inflacarate ce orbesc imaginea trecuta din ciobul oglinzii. Lichidul li se scurge in amintiri, stergand orice in afara imaginii tinere care nu stia ce este esecul.
Pe ecranul alb se difuzeaza intr-una aceleasi imagini in care umbra celui ce fusese odata un tanar acrobat se dezintegreaza intr-o ploaie trista. Dar nimeni nu este hipnotizat de acestea. In mintea lor el isi netezeste parul bogat in oglinda si le zambeste dupa terminarea celei mai dificile miscari pe sarma vazute vreodata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu